Tuesday, October 25, 2011

Follow Trend 4 Hours

Salam rakan trade.

Usah kita terlalu memikirkan keuntungan secara jangka pendek. Fikirkan dulu bagaimana untuk kita selamatkan modal kita dari lebur dalam forex. Bagi yang beginner, usah terlalu taksub mengejar ilmu forex. Belajar memahami forex secara sederhana dan bijak. Ilmu forex sangat luas merangkumi teknik dan psikologi. Okey pagi ni saya nak tekankan berkenaan follow trend.

Ramai yang beranggapan dan salah anggap berkenaan follow trend. Persoalan yang timbul antaranya berbunyi 'aku dah follow trend tapi tiba-tiba trend move against aku..ahh leceh lah'. Ini yang kerap trader mengeluh. Dalam forex, kita perlu setkan stoploss. Jangan degil. Hari ni kita rugi terkena stoploss tapi esok masih ada. Orait, apa yang saya nak kongsi adalah teknik follow trend 4 hours.

Caranya mudah, anda boleh refer kepada babypips.com untuk butiran lebih detail. Ok tak mengapa, kalau anda dah tersangkut di blog saya dan malas untuk pergi ke babypips, saya terangkan secara kasar teknik ni tapi mengikut acuan saya.

Pertama sekali lihat chart pair kegemaran anda. Contohnya GBP/USD.

Perhatikan pada chart 4hours. Lihat trend pada chart tersebut.

Gunakan persilangan MA 14 exponential dan juga MA 7 exponential sebagai rujukan trend.

Jikalau persilangan MA ke atas, trend sedang bullish.

Selepas itu perhatikan pula di chart 15 minutes dengan menggunakan persilangan MA yang sama.

Jika persilangan MA di chart 15 minutes juga ke atas, anda boleh terus masuk position buy dengan meletakkan SL 50 pips dan TP 60 pips.

Jika persilangan semasa anda melihat chart kebawah, tunggu sehingga persilangan MA di chart 15 minutes kembali ke atas. Setelah persilangan kembali keatas, anda bolehlah masuk position buy dengan jumlah SL dan TP seperti saya terangkan diatas.

Jika anda tunggu punya tunggu tapi trend di 15 minutes tak juga bullish. Lebih baik anda tutup chart dan sambung esok pula. Mungkin trend akan bertukar arah.

Gunakan pemahaman yang sama untuk bearish trend.

Selamat bertrading kawan- kawan. Salam.

15 comments:

  1. askm bro....

    thanks for info...cuma nak tanya sikit nak lihat graf tu dalam pukul berapa....mana tau sama ada awal atau pertengahan?....

    ReplyDelete
  2. Hat’s off. Well done, as we know that “hard work always pays off”, after a long struggle with sincere effort it’s done.

    debt management uk

    ReplyDelete
  3. I appreciate the concern which is been rose. The things need to be sorted out because it is about the individual but it can be with everyone.

    critical illness cover quote

    ReplyDelete
  4. The above statement is seen to be contradictory. The situation is very critical and need an experience complainer to resolve it.
    debt management

    ReplyDelete
  5. Terima kasih banyak, informasi yang sangat membantu untuk trading ane di octafx. Bisa trading dengan $5, dengan leverage maksimal 1:500. Ane juga lagi coba timing kapan waktu yang tepat untuk masuk pasar.

    ReplyDelete
  6. Maaf sy nk tnye SL dan TP tu apa ye??

    ReplyDelete
  7. trading dengan mamanfaatkan H4 memang akan terlihat perubahan harganya cukup pasti sehingga bisa mendapatkan peluang yang bagus untuk bisa mendapatkan profit maksimal, namum karena dalam trading di octafx dilakukan dengan part time saja maka lebih nyaman menggunakan M15 saja

    ReplyDelete
  8. Rebat FBS TERBESAR – Dapatkan pengembalian rebat atau komisi hingga 70% dari setiap transaksi yang anda lakukan baik loss maupun profit,bergabung sekarang juga dengan kami
    trading forex fbsasian.com
    -----------------
    Kelebihan Broker Forex FBS
    1. FBS MEMBERIKAN BONUS DEPOSIT HINGGA 100% SETIAP DEPOSIT ANDA
    2. FBS MEMBERIKAN BONUS 5 USD HADIAH PEMBUKAAN AKUN
    3. SPREAD FBS 0 UNTUK AKUN ZERO SPREAD
    4. GARANSI KEHILANGAN DANA DEPOSIT HINGGA 100%
    5. DEPOSIT DAN PENARIKAN DANA MELALUI BANK LOKAL Indonesia dan banyak lagi yang lainya
    Buka akun anda di fbsasian.com.
    -----------------
    Jika membutuhkan bantuan hubungi kami melalui :
    Tlp : 085364558922
    BBM : fbs2009

    ReplyDelete
  9. Terimakasih tuan.. teknik ini sepertinya cukup berkesan. saya nak coba belajar kat sini..

    saya trader and dah banyak loss. sekarang sedang nak cari teknik yang profitable..

    sya jg ada tulisan ttg trading forex. visit je goo.gl/ForexNewbie

    Thanks

    ReplyDelete
  10. Halo,
    Perkenalkan, Nama saya siti
    Saya adalah manager development dari ForexMart, Kami melihat website anda dan kami ingin mendiskusikan kerjasama kemitraan dengan Anda.
    Boleh saya minta kontaknya untuk menjelaskan lebih lanjut atau anda bisa langsung menghubungi saya ke kontak saya dibawah ini.

    Sincerely yours
    Siti
    Business Development
    ForexMart
    www.forexmart.com
    siti@forexmart.com
    Skype – siti_0623
    WA - +62 821-1275-7858

    ReplyDelete